Gabriel Padiu i-a construit bunicului sau un cavou de 150 milioane lei

Un om a construit un cavou de familie ! Un lucru obişnuit ce face parte din viaţa de zi cu zi. Dar când acest cavou este atât de grandios încât " concurează" cele mai impunătoare monumente
funerare pe care le întâlneşti, costând peste 150 de miliane de lei şi se află într-un cimitir anonim, undeva la 200 m de întâlnirea Cricovului Sărat cu Prahova, în comuna Adâncata - Ialomiţa, îţi atrage atenţia fără să vrei. O construcţie funerară de 5 m înălţime din granit şi marmură neagră,
o lucrare fastuoasă şi scumpă pe care localnicii impresionaţi de măreţia ei, au denumit-o " mausoleu".

Împresionaţi fiind şi noi de acest " mausoleu", de acest gest al copiilor faţă de strămoşi, am încercat să aflăm istoria construcţiei, astfel întrând, fără să vrem, în meandre alte istoriei ţinutului, în care povestea unei familii din Adâncata îşi are rădăcinile undeva departe, în Grecia secolelor trecute.

Un rege din Grecia poposeşte pe malul Ialomiţei

La sfârşitul veacului XIX, Gregorias Panaitous de Xenofonte, un descendent al unei bogate familii domnitoare din Grecia - Xenofonte - se stabilea în localitatea ialomiţeană Adâncata.
Alungat de familie pe motiv de " păcate ale tinereţii " G.P Xenofonte poposeşte, după multe peregrinări, la Brăila, unde, din puţinii bani rămaşi, se apucă de negoţ pe Dunăre. Pe la 1900 deţinea cea mai mare prăvălie de en gros de manufacturiere, chimicale şi pasmanterie din Brăila.

La el poposeau toţi negustorii din aval de Brăila, pe cursul Dunării. Se căsătoreşte cu Anastasia, fiica unui negustor din Ciorani-Prahova, şi, la scurt timp, se stabileşte împreună cu aceasta şi cei trei copii,
Alerxandru, Ion Panaitons şi Anastasia -fiica, în localitatea Adâncata - Răşani, cum se numea pe atunci.
Moare pe front în primul război mondial, monumentul eroilor din sat păstrându-l şi astăzi la loc de cinste.

O moştenire de milioane

Moştenitorii lui Panaitous de Xenofonte revendică astăzi averea ce a aparţinut strămoşului lor şi care este administrată actualmente de familiile moştenitoare ale fraţilor acestuia din Grecia. Primele contacte dintre moştenitorii români şi rudele din Grecia, pe care le credeau de mult pierdute, au avut o puternică
încărcătură emoţională. Pentru a intra în posesia moştenirii, aceştia trebuie să demonstreze că Panaitous de Xenofonte din Adâncata este unul şi acelaşi cu Panaitous de Xenofonte din Grecia.

Moştenitorii deţin o sumedenie de fotografii, acte, şi, în plus, un medalion de aur aflat în posesia ultimei nepoate - Victoria Padiu, acum în vârstă de 55 de ani. Singurul ei fiu, Ion Gabriel Padiu - om de afaceri, stabilit în Bucureşti, ne-a declarat : "Bunicii mei au fost nişte oameni deosebiţi,
Toţi cei care i-au cunoscut şi au trăit acolo, vă pot confirma acest lucru. Am construit acel cavou
pentru că meritau.Aşa am considerat eu că le pot cinsti memoria. "

Bunicul dlui Gabriel Padiu a fost grav rănit în al doilea război mondial. S-a întors de pe front cu pieptul plin de decoraţii, dar fără vedere. "Bunicul meu a trăit într-un întuneric trist până în anul 1979, când s-a stins din viaţă. Şi-a crescut copiii şi nepoţii în spirit de demnitate. A muncit enorm, chiar dacă nu vedea.
La un an după ce am construit cavoul, am simţit că ne-a trimis de dincolo un mesaj de lumină : moştenirea". Este vorba de o veste care a căzut ca un trăznet în mijlocul familiei Padiu:
bunicul lor era moştenitorul unei averi fabuloase în Grecia.

Se caută un milionar

Fiind vorba de o avere fantastică, ce se ridică la câteva milioane de dolari, demersurile durează destul de mult, estimându-se că va mai trece încă un an până la definitivarea actelor.
" Nu întâmpin greutăţi din partea celorlalţi moştenitori din Grecia, care administrează averea bunicului meu. Chiar dacă termenul de revendicare e prescris, pot spune că ne ajută în acest demers" a mai adăugat dl Gabriel Padiu.

Cel mai mare obstacol pe care familia Padiu îl întâmpină este faptul că nu l-au putut găsi pe un alt moştenitor, care a trăit, sau mai trăieşte încă în România.

" Nu putem da de urma unui frate al bunicului, frate care se numeşte Ion Panait, care s-a stabilit în Bucureşti prin 1946, de atunci nemaiştiindu-se nimic despre el. Dacă ar mai trăi, ar avea 86 de ani şi ar fi ultimul fiu în viaţă al lui Gregorias Panaitous de Xenofonte "

 sursa  JURNAL DE IALOMITA - ALIN OPREA ANUL 2006